Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vad ska jag studera på universitetet om jag vill kunna bo i Korea?

24 jul 2019
FRÅGA
Hej, jag ska börja mitt sista år i gymnasiet och studerar i samhällsprogrammet och har ingen aning om vad jag ska studera i universitet. Jag vill lära mig koreanska och kanske bo i Korea i framtiden och undrar därför vad jag kan studera för att ge mig större möjligheter. Skulle uppskattas att få svar på detta. Har försökt att hitta svar själv en så länge.

Svar:

24 jul 2019

Hej,

Om du vill bo i Korea i framtiden så är det en bra idé att lära sig koreanska på något sätt. Det behöver du såklart inte göra på högskola/universitet men det kanske kan vara ett alternativ. Du kan börja med att fundera på vad just du är intresserad av och skulle vilja studera. Sök till exempel på Studentum.se för att se vilka högskoleutbildningar som finns. Om du vet på vilken ort eller kanske till och med vilken högskola/universitet du skulle vilja gå kan du titta på deras egen webbplats. 

Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. När du har läst kursbeskrivningen för ett program eller kurs så kan du avgöra om det låter intressant eller inte. Avgör inte bara på namnet. Spara alla utbildningar som låter det minsta intressanta i en lista. När du gått igenom alla kurskataloger/utbildningssökningar tittar du närmare på programmen du har på din lista.

Sedan kan du börja utesluta utbildningar som du inte tycker passar dina krav. Eftersom du vill bo i Korea är det bra om du kollar upp hur utsikterna för de yrken du är intresserad av ser ut där. Dessutom måste du kolla upp om utbildningen du vill gå i Sverige kommer att fungera i Korea. Många yrken är reglerade och går inte att jobba som i andra länder utan att man utbildar sig i det land man vill jobba. Det kan krävas ganska mycket research för att du ska få en bra bild av detta. 

Det kan vara en lång process att komma fram till vilken utbildning och vilket yrke som passar en men om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Tänk också på att du inte behöver ha hela din framtid så noga planerat (om du inte vill det). Du kan ändra dina planer och dina beslut under tidens gång så att de passar de hinder och möjligheter som du kommer att stöta på längre fram. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information