Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Ska jag ta en praktikplats istället för att börja i gymnasiet?

23 jul 2019
FRÅGA
Hej jag ska börja gymnasiet nu i höst, har precis gått ut nian jag har blivit antagen till det gymnasium i den staden jag för tillfället bor i . Jag har dock blivit erbjuden en praktik plats under ett års tid med start i höst på en annan plats i landet.

Detta är något jag väldigt gärna vill vilket betyder att jag skulle läsa det naturvetendkapligaprogrammet på distans under ett års tid och sedan flytta hem och gå den skolan jag nu har blivit accepterat till.

Jag undrar hur jag borde göra och tar gärna emot råd.

/Tack på förhand, Hälsningar Perla

Svar:

24 jul 2019

Hej Perla,

Det är du som måste avgöra vad du tror blir bäst för dig men mitt tips är att du funderar noga på vad varje alternativ skulle innebära och om det kommer att fungera i praktiken. Har du hittat ett sätt som gör att du kan studera på distans? Vanligtvis finns det bara en skola som har distansundervisning och det är Korrespondensgymnasiet. Det kan vara svårt att komma in där om du inte har sökt till skolan och kommit där under gymnasieantagningen. 

Hur mycket tid kommer praktikplatsen att ta? Kommer du hinna med att studera under den? Om du har tid att gå i skola under praktiken kanske du kan hitta en skola på den nya orten? Är det värt att vänta ett år med gymnasiet om det inte är möjligt att kombinera praktik och studier? 

Det finns många frågor du kan ställa dig själv när du funderar över vad som bli bäst för dig. Det finns inget rätta svar som någon annan kan ge dig så du får fundera vidare själv. Du behöver kanske mer information om hur alternativen skulle kunna fungera i praktiken och då kan du ta kontakt med praktikplatsen, eventuella skolor osv. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information