Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag bli läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?

13 jul 2019
FRÅGA
Hej!
I framtiden vill jag bli specialläkare på livmoder. Nu till hösten ska jag börja gymnasiet i vård och omsorgsprogrammet men jag vet inte om det är rätt val. Så min fråga är hur många poäng behöver man att komma in i universitet, hur många års studerar och är det är omöjlighet att komma in på universitet om man går vård och omsorgsprogrammet.

Svar:

15 jul 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli specialistläkare! För att bli specialist läkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet.

Om du vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. Men om du går Vård-och omsorgsprogrammet kan du läsa in de kurser du saknar på Komvux efteråt eller gå ett naturvetenskapligt basår på universitet/högskola. Ta kontakt med din studie-och yrkesvägledare när du börjar skolan så kan du få hjälp med att göra upp en plan för hur du ska nå ditt mål.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information