Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Var finns de bästa arkitektutbildningarna?

09 jul 2019
FRÅGA
Hej!
Jag ska snart börja i årskurs 8 och jag har börjat fundera på gymnasiet. Om jag skaffar något mer "riktigt" jobb i framtiden så skulle jag gärna vilja bli byggnadsarkitekt, enda problemet är att jag inte vill gå 3+5 extra år för att kunna jobba som det. Därför undrar jag om det finns något sätt som man kan tenta av bara dem kurser man behöver för att kunna utbilda sig till arkitekt eller liknande så det inte tar lika lång tid innan man kan börja. Tack på förhand!

Mvh Ellinor

PS. Jag undrar också i vilket land den bästa arkitektutbildningen finns och i vilket land det finns bäst chanser till en karriär i arkitektur där man får designa riktigt coola och "nytänkande" byggnader och inte bara små fyrkantiga lådor. Tack! :)

Svar:

10 jul 2019

Hej Ellinor,

Vad roligt att du vill bli arkitekt! Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. Beroende på utbildning kan kraven variera så kom ihåg att du måste kolla med respektive högskola/universitet som du vill gå på! Men här är ett exempel: för arkitektutbildningen på KTH i Stockholm, Chalmers i Göteborg, Lund och UMA i Umeå är behörighetskraven: Matematik 3b alternativt 3 c, Samhällskunskap 1 b alternativt 1a1+1a2, Naturkunskap 2 (kan ersättas med Kemi 1 samt Fysik 1). Behörigheten får man lättast på Teknikprogrammet eller Naturprogrammet. 

Eftersom du måste gå gymnasiet innan du kan söka till högskolan så finns det ingenting som du kan tenta av för att det ska gå snabbare. Men du hinner med alla kurser du behöver om du väljer Teknikprogrammet eller Naturprogrammet på gymnasiet. 

Några universitet som har bra rykte när det gäller arkitektstudier är: 

1. The Bartlett School of Architecture| UCL (University College London) / United Kingdom
2. Massachusetts Institute of Technology (MIT) / United States
3. Delft University of Technology / Netherlands
4. ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology) / Switzerland
5. Harvard University / United States
(Mer info här)

Några tips på städer där nytänkande modern arkitektur är stort är Dubai, Helsingfors och Tokyo men sök gärna själv på arkitektur i olika städer och fundera på vad du gillar.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information