Är det omöjligt att ändra gymnasievalet?

13 jun 2019
FRÅGA
Hej. Jag undrar om det är helt omöjligt att ändra sitt förstahandsval till ett av de andra valen man valt efter den 15de maj eller är det helt kört?

För vad jag förstått kan man inte välja mellan de linjer man sökt och kommer man in på förstahandsvalet så hamnar man där.

Svar:

13 jun 2019

Hej,

Det är inte omöjligt men det kan påverka din ansökan negativt så du måste tänka över det noga innan du ändrar. Om du vill ändra din ansökan och göra sent omval/ sent ändringsval är det bra att du först och främst tittar på ditt antagningskanslis hemsida för att se vad som gäller i din kommun, vilka regler det finns kring det sena valet, hur du ska gå tillväga och hur du ska lämna in den nya ansökan. Vanligast är det så att alla nya val som ersätter eller hamnar högre upp än ditt nuvarande första val, alltså ett nytt första val, prövas som sen. Det betyder att du endast kan erbjudas en plats om det finns lediga platser, de elever som sökte vid de första tillfällena erbjuds platser först. Samma sak gäller om du lägger till nya val eller flyttar tidigare val högre upp. Som sagt kan denna process se lite olika ut från kommun till kommun. 

Här kan du se en lista på alla antagningskanslier och hitta den som gäller för din kommun: http://antagningskanslier.se.Där kan du få tag på den blanketten som behövs vid en sen ansökan och mer information kring hur du ska gå tillväga och hur du kan skicka blanketten till antagningskansliet för granskning. Det brukar även finnas exempel på hur man ska göra, som du kan följa när du gör ditt val. Du har förstått rätt att man bara kan komma in på ett gymnasieval och att man inte får välja mellan alternativen.

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information