Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ändrar jag gymnasievalet efter ansökningstiden gått ut?

12 jun 2019
FRÅGA
Hej!
Jag har valt ett engelsk språkigt gymnasium eftersom mitt modersmål är engelska, nu har jag ångrat mig och vill gå på ett svenskt gymnasium. Hur går jag tillväga för att ändra mitt val?

Hälsningar Tom

Svar:

13 jun 2019

Hej Tom,

Det är tyvärr svårt att ändra sitt val när ansökningstiden gått ut. Om du vill ändra din ansökan och göra sent omval/ sent ändringsval är det bra att du först och främst tittar på ditt antagningskanslis hemsida för att se vad som gäller i din kommun, vilka regler det finns kring det sena valet, hur du ska gå tillväga och hur du ska lämna in den nya ansökan. Vanligast är det så att alla nya val som ersätter eller hamnar högre upp än ditt nuvarande första val, alltså ett nytt första val, prövas som sen. Det betyder att du endast kan erbjudas en plats om det finns lediga platser, de elever som sökte vid de första tillfällena erbjuds platser först. Samma sak gäller om du lägger till nya val eller flyttar tidigare val högre upp. Som sagt kan denna process se lite olika ut från kommun till kommun. 

Här kan du se en lista på alla antagningskanslier och hitta den som gäller för din kommun: http://antagningskanslier.se. Där kan du få tag på den blanketten som behövs vid en sen ansökan och mer information kring hur du ska gå tillväga och hur du kan skicka blanketten till antagningskansliet för granskning. Det brukar även finnas exempel på hur man ska göra, som du kan följa när du gör ditt val. 

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information