Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir man diplomat?

08 jun 2019
FRÅGA
Hej!

Hur blir jag diplomat? Finns det ett särskilt diplomatprogram på universitetet som jag kan läsa eller behöver jag läsa flera olika program/kurser för att bli det?

Jag undrar även vilka universitet som erbjuder dessa kurser/program och om ni kunde länka till några av dessa universitet.

Ha det bra!

Svar:

10 jun 2019

Hej,

För att studera till diplomat krävs det enligt Regeringen följande: du ska vara en svensk medborgare, du ska ha en avslutad akademisk grundexamen vid ansökningstillfället (minst en fil. kandidatexamen), mycket goda kunskaper i engelska och goda kunskaper i något annat språk (t.ex. arabiska, spanska eller tyska) och även B-körkort. Det finns även förutsättningar att du har goda allmänna kunskaper om det svenska samhället, ett intresse för omvärlden och gärna med ett par års internationellt inriktad erfarenhet i form av studier, praktik eller arbete. 

Utbildningen heter Diplomatprogrammet som är ett traineeprogram. Vid ansökningen av detta program skriver man först ett prov där man testar kunskaper om Sverige, omvärlden, språk och analytiska förmåga. Sedan gör man även andra tester och övningar samt intervjuer och till slut väljs 15-20 personer ut till programmet. Här kan du läsa mer om Diplomatprogrammet och vad detta leder till: http://www.regeringen.se/jobba-hos-oss/diplomatprogrammet/. 

Stort lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information