Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur går ett sent ändringsval till gymnasiet till?

31 maj 2019
FRÅGA
Hej! Jag funderar på sent omval och undrar hur det går till. Jag vill flytta upp ett val till förstahandsval men även lägga till en ny skola. Om jag inte skulle få plats på något utav dessa har jag kvar min plats på mitt nuvarande förstahandsval eller hur ser det ut?

Svar:

03 jun 2019

Hej,

Om du vill ändra din ansökan och göra sent omval/ sent ändringsval är det bra att du först och främst tittar på ditt antagningskanslis hemsida för att se vad som gäller i din kommun, vilka regler det finns kring det sena valet, hur du ska gå tillväga och hur du ska lämna in den nya ansökan. Vanligast är det så att alla nya val som ersätter eller hamnar högre upp än ditt nuvarande första val, alltså ett nytt första val, prövas som sen. Det betyder att du endast kan erbjudas en plats om det finns lediga platser, de elever som sökte vid de första tillfällena erbjuds platser först. Samma sak gäller om du lägger till nya val eller flyttar tidigare val högre upp. 

Här kan du se en lista på alla antagningskanslier och hitta den som gäller för din kommun: http://antagningskanslier.se. Där kan du få tag på den blanketten som behövs vid en sen ansökan och mer information kring hur du ska gå tillväga och hur du kan skicka blanketten till antagningskansliet för granskning. Det brukar även finnas exempel på hur man ska göra, som du kan följa när du gör ditt val. 

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information