Hur ska jag göra om jag ångrar mitt gymnasieval?

31 maj 2019
FRÅGA
Hej! Jag är en tjej på 16år som precis valt samhäll men ångrar mitt val borde ha valt natur. Men tiden att byta linje har stängs men jag undrar om jag sedan efter gymnasiet känner att jag vill läsa till ämnena för att bli läkare så undrar jag hur gammal jag måste vara för att läsa ett basår på universitetet?? Kan jag läsa ett basår efter gymnasiet alltså som 19åring? ❤️

Svar:

03 jun 2019

Hej,

Om du ångrar ditt gymnasieval redan innan skolan har börjat kan du kontakta din blivande gymnasieskolas studie- och yrkesvägledare under de första veckorna på gymnasiet. Till och med september brukar gymnasieskolorna vara öppna för att låta gymnasieeleverna byta gymnasieprogram inom gymnasieskolan eller till en annan skola.Det är under september som gymnasieskolorna får reda på vilka lediga platser som finns efter gymnasievalet.

Om du inte kan byta så kan du prata med skolan om att lägga till så många kurser som möjligt av de du behöver. Efter gymnasiet kan du sedan plugga in kurserna som saknas på Komvux. Alternativt gå ett naturvetenskapligt basår på högskolan. Det kan du göra så fort du är klar med gymnasiet. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information