Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag bli veterinär efter Naturbruksprogrammet?

14 maj 2019
FRÅGA
Hej, jag vill bli veterinär!
Men jag undrar om man endast kan bli veterinär genom att gå NA (Naturvetenskapsprogrammet). För jag känner att NA inte skulle passa mig så bra, jag tror att NB (Naturbruksprogrammet) hade passat mig bättre som person.
Jag skulle också föredra att gå på ett ridgymnasium.
Hur ska jag göra? Finns det NA på ett ridgymnasium? Jag skulle kunna gå NA om det skulle finnas på ett ridgymnasium? Finns det det? Och vart isåfall?

Det är inte dags för mig än, men har redan börjat kolla efter rätt gymnasium för det är väldigt viktigt för mig att hamla på rätt plats.
Hoppas jag kan få svar och att jag inte var för otydlig =)

Svar:

14 maj 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli veterinär! För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Det behövsgrundläggande behörighet+ Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. 

Normalt så kommer du inte att få alla dessa kurser från något annat program än Naturvetenskapsprogrammet men det finns specialprogram (särskilda profiler) som kan ge behörighet. Det kan vara möjligt att hitta ett Naturbruksprogram som erbjuder en naturvetenskaplig profil. Isåfall så kan det ge dig behörigheten som behövs för att bli veterinär. Kolla det med skolan som du är intresserad av. Ett annat sätt är att du läser till de kurser du behöver på Komvux/Vuxenutbildning efteråt.

Ridgymnasium kan du hitta här: https://www.gymnasium.se/sok/ridgymnasium. Gå in på länkarna och läs mer om skolorna. Sedan kan du kontakta dem och ställa frågor om det är något som är oklart. 

Det är bra att du funderar på ditt val i god tid, då har du tid att kolla upp de olika skolorna och fundera på vilken som kommer passa dig bäst!

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information