Kan jag bli läkare efter samhällsinriktningen?

10 maj 2019
FRÅGA
Hej!
Jag vill bli läkare och har hört att jag bara blir behörig till läkarlinjen om jag läser natur natur på gymnasiet. Är det så eller kan man gå natur sam och välja till extra kurser som ger mig behörighet? Är det möjligt eller blir det bara en massa extra jobb och stress under gymnasieperioden?

Svar:

13 maj 2019

Hej,

Om du vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning som kan ge dig den behörigheten. Behörigheten till Läkarprogrammet är nämligen grundläggande behörighet+ fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4 och det är lite för många kurser som inte ingår i samhällsinriktningen. 

Väljer du samhällsinriktningen så får du läsa alla kurser som ingår i den och sedan lägga på alla kurser du behöver för behörighet. Då blir det alltså som att du går naturinriktningen och samhällsinriktningen samtidigt och det blir väldigt mycket. Dessutom blir det svårt att få en rektor att bevilja dig så många utökade kurser så att du hinner med alla. Gå in på länken till Naturvetenskapsprogrammet så kan du se vilka kurser som ingår i de båda inriktningarna.

Man kan också läsa dessa kurser på Komvux/vuxenutbildningen eller på ett naturvetenskapligt basår efter att man gått ut gymnasiet. Då tar det lite längre tid innan man kan söka till Läkarprogrammet men det är också ett alternativ.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information