Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag ta studenten efter Individuellt alternativ?

10 apr 2019
FRÅGA
Hej mitt namn är Lukas undrar om jag kan ta studenten efter jag gått på individuella alternativ på introduktionsprogram och undrar också om jag ska gå på ett nationellt program (yrkesprogram) efter jag gått på individuellt alternativ på gymnasiet för att ta studenten

Svar:

11 apr 2019

Hej Lukas,

Introduktionsprogrammet är för dig som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. IM-programmet leder i sig inte till en gymnasieexamen, utan du får ett studiebevis på vad du har genomfört och klarat av. Om du vill ha en gymnasieexamen måste du förbereda dig för ett nationellt gymnasieprogram, yrkesförberedande eller högskoleförberedande, och gå klart det med tillräckliga betyg.

Studierna på ett Introduktionsprogram planeras av gymnasieskolans huvudman. Huvudmannen sätter upp mål, syfte, längd och innehåll. På ett introduktionsprogram kan du anpassa studieplanen efter dina behov  tillsammans med läraren som tar fram en plan för din gymnasieutbildning.

Vill du bli behörig till Introduktionsprogrammet, Yrkesintroduktion, annan utbildning eller kunna etablera dig på arbetsmarknaden och börja söka jobb ska du gå Individuellt alternativ. Det är för dig som behöver en individuellt utformad studieplan som passar dina förutsättningar och syfte med studierna. 

Det är viktigt att du pratar med din studie-och yrkesvägledare i din skola om du ska gå ett Introduktionsprogram så ni kan diskutera dina mål och göra upp en plan utifrån dem.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information