Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur gör man med gymnasieansökan när man inte har personnummer?

08 apr 2019
FRÅGA
Tack för ditt svar om en TF elev (inte asyl). Kan du snälla berätta mer om olika TF grupper? Eleven, jag pratar om, är 16 år, bor med sina föräldrar i Sverige, har fått uppehållstillstånd men inte personnummer (har väntat på det sedan november och ingen vet när han kommer att få det).

Stämmer det att när han ansöker om gymnasium, hamnar hans ansökan utanför? Är det så att eleven är tvungen att vänta till juli och efter välja bland de gymnasium som kommer ha platser kvar?

Tack för ditt svar!
Oksana
SYV

Svar:

09 apr 2019

Hej Oksana,

Det låter som en svår situation! Eleven ska kunna söka på samma villkor som alla andra, speciellt eftersom han har uppehållstillstånd, men någon form av personnummer eller LMA-kort kommer att krävas. 

För att du ska kunna vara med i den slutgiltiga antagningen ska du skicka en kopia av ditt LMA-kort till Gymnasieantagningen. LMA-kort visar att man är asylsökande i Sverige. På kortet ska det finnas ett foto, personuppgifter och annan viktig information. 

Har eleven blivit av med LMA-kort och kan inte få ett nytt för att han nu har fått uppehållstillstånd? Isåfall måste Skatteverket ge honom ett personnummer. Kontakta då gärna Skatteverket och fråga om väntetiden. Om det är en lång väntetid för personnummer och det inte heller finns ett LMA-kort så tror jag att det kan bli problem med elevens ansökan. 

Jag kan tyvärr inte svara på vad ni ska göra i det fallet. Ni får kontakta Migrationsverket och Skatteverket och finns det ingen lösning skulle jag kontakta gymnasieantagningen i kommunen och fråga om det är något som de kan göra. Och kanske även kontakta en av gymnasieskolorna direkt och fråga om de kan hjälpa till.

Hoppas att det ordnar sig! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information