Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ska jag bli läkare?

03 apr 2019
FRÅGA
Min dröm har alltid varit att bli läkare och jag kan inte tänka mig att bli något annat heller. Men jag har väldigt svårt för No ämnerna och Matte och går nu i 9:onde klass och är väldigt orolig inför gymnasiet. Jag har hört att jag kan ta sambeteende som linje och sedan plugga upp 1-2 år i teknisk basår och sedan söka till ett universitet med dem betygen. Men min stora syster är läkare och säger ständigt till mig att det är bättre att jag söker till natur.
Vad tycker du att jag ska göra?

Svar:

03 apr 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. Men man kan ju också som du säger läsa ett basår efter gymnasiet och man kan också läsa in behörigheten på Komvux. Då tar det lite längre tid men samtidigt så kanske det ändå krävs att man pluggar upp betygen på Komvux även om man gick Naturvetenskapsprogrammet. 

Antagningspoängen för läkarprogrammet är nämligen väldigt hög. Det kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. 

Du kan göra precis som du vill. Hur du än gör så behöver du läsa de kurser som man läser på Naturvetenskapsprogrammet oavsett om du gör det i gymnasiet eller efteråt. Förutom det så behöver du även högsta betyg i alla kurser och även det kan kräva att du läser upp betygen på Komvux efteråt. Så har du väldigt svårt för naturvetenskap så får du räkna med att det kommer ta tid för dig att uppnå A i dessa ämnen. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information