Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag ta bort ett ämne från gymnasiet?

15 jan 2019
FRÅGA
Hej jag undrade ifall man kan skriva av gymnasieämnen. Jag känner personligen att om jag skulle skriva av spanskan så skulle jag få det lättare att fokusera på andra ämnen. Spanska är ju heller inte ett grundämne. Bara man har 2500 poäng elr högre och alla kärnämnen så går man ut gymnasiet så de borde ju inte spela nägon roll om jag ändå får F.

Svar:

15 jan 2019

Hej,

Alla program på gymnasiet är upplagda på 2500 poäng som alla elever läser, och man måste få godkänt på minst 2250 av dessa 2500 poäng. Du kan alltså få F och fortfarande få din examen men det drar ju ner ditt betyg ganska mycket. Moderna språk ingår i kurser som du måste läsa men det kan ju finnas möjlighet att byta språk och få bättre betyg där. 

Du kan prata med studie- och yrkesvägledaren på skolan eller med rektorn, t.ex. om du vill ta reda på om det finnas andra lösningar. Det kan vara möjligt att ta bort ämnen eller byta ut dem ibland men det är rektorn som bestämmer detta och det måste finnas en bra anledning till varför du behöver göra det. Därför är det bra om du tidigt pratar med din vägledare eller rektor för att se vilka alternativ du har! 

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information