Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilka kurser krävs för att bli tandhygienist?

14 jan 2019
FRÅGA
Hej

Jag undrar vilken linje ska man ta om man vill bli tandhygienist. Kan jag gå på vård och omsorg eller blir det för svårt. Eller är det enklare att gå på samhällsprogrammet. Vilka ämnen ska jag lägga till om jag vill gå på vård och osmorg eller samhällsprogrammet och bli tandhygiensit. Vilka ämnen läser man.

Svar:

15 jan 2019

Hej,

Tandhygienist är en högskoleutbildning, därför behöver du först den grundläggande behörigheten till högskolan som är Matte 1, Svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6. För att bli behörig till tandhygienist krävs det också följande: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. Så det är detta du måste lägga till. 

Vissa skolor utformar Vård-och omsorgsprogrammet så att man får den här behörigheten. Så om du vill gå Vård-och omsorgsprogrammet ska du tänka på att kolla med skolan innan du söker att de ger behörigheten du behöver. Om Vård-och omsorgsprogrammet du vill gå inte skulle vara specialutformat så kommer du inte att hinna med att läsa alla kurser som behövs för att söka till Sjuksköterskeprogrammet och då är det bättre att du väljer ett högskoleförberedande program. Du kan få den här behörigheten från de högskoleförberedande programmen, för vissa måste du dock lägga till Naturkunskap 2. Väljer du Samhällsprogrammet behöver du bara lägga till Naturkunskap 2. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information