Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man söka gymnasium utan asyl?

05 jan 2019
FRÅGA
Hej!
Vad gäller för en ensamkommande ungdom som saknar uppehållstillstånd efter att ha fått avslag på sin asylansökan i högsta instans, men som finns kvar i landet eftersom det inte går att verkställa utvisningsbeslutet?
Gäller samma regler vid ansökan till gymnasiet som för "vanliga" svenska ungdomar, eller speciella regler för ansökan, intag, ekonomi osv?
Kan hen söka också till utbildningar i andra kommuner än i den nuvarande hemkommunen? Det kan bli aktuellt att flytta till en annan kommun framåt sommaren.

Svar:

07 jan 2019

Hej,

Om du är asylsökande har du rätt att söka till gymnasiet, även om du har fått avslag. Barn har rätt att gå i skola så länge de är kvar i Sverige. För att du ska kunna läsa på ett gymnasieprogram som asylsökande, får du inte ha fyllt 18 år när du börjar skolan, utan måste vara högst 17 år. Det är också viktigt att du ska visa ett giltigt LMA-kort från Migrationsverket. 

För att du ska kunna vara med i den slutgiltiga antagningen ska du skicka en kopia av ditt LMA-kort till Gymnasieantagningen. LMA-kort visar att man är asylsökande i Sverige. På kortet ska det finnas ett foto, personuppgifter och annan viktig information. Prata med den  nuvarande skolans studie-och yrkesvägledare så få ni hjälp med det. 

Stort lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information