Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilket yrke tjänar mest?

25 dec 2018
FRÅGA
Hej! Jag har alltid undrat om det är en läkare eller advokat som tjänar mest och vilka av dem är högstatus yrke? Kan jag gå i naturvetenskap och bli advokat? Tacksam för svar

Svar:

25 dec 2018

Hej,

Enligt statistiken så tjänar läkare mer i medellön men man får tänka på att att det finns många olika jobb som läkare och advokat med olika löner. Vilket som har mest status är nog inte så lätt att mäta. Det är ju relativt och det varierar mellan länder vilka yrken som för tillfället har hög social status i ett samhälle. Om du tycker det är viktigt med status så får du kanske tänka på vilken grupp människor som du vill ha hög status inför och fråga dem vilket yrke de tycker är "finast". Att du väljer ditt yrke endast baserat på vad andra tycker är kanske inget som brukar rekommenderas men du får välja efter de kriterier som du tycker är viktiga. 

Alla utbildningar på gymnasiet kan lägga till de kurser som behövs för att nå behörighet till juriststudier så du kan välja Naturvetenskapsprogrammet och sedan bli advokat. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information