Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Klarar jag av Naturvetenskapsprogrammet?

27 nov 2018
FRÅGA
Hej, jag går i 9:an och ska inom kort söka in på gymnasium med mina första betyg. Jag skulle gärna vilja bli tandläkare. Jag vet själv att jag ska plugga Naturvetenskap på gymnasiet då men mina betyg är inte höga i "NO" ämnena utan dom är höga i "SO" ämnena. Jag undrar om jag kommer ha någon chans att då klara av mina 3 år på gymnasiet? Eller om jag ska göra så gott jag kan och glömma bort min chans att bli tandläkare. Själv har jag stora ambitioner för yrket men det är ju vägen dit jag inte vet någonting om och vill då få reda på om jag kommer kunna klara av gå Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet?
Tack på förhand / Sebaztian!

Svar:

28 nov 2018

Hej Sebaztian,

Det är tyvärr omöjligt att veta innan du har försökt hur du skulle klara Naturvetenskapsprogrammet. Något som jag vet är att man kan kompensera för om man har svårt för vissa ämnen med motivation. Om du verkligen är motiverad och beredd att lägga mycket tid åt att bli bättre och klara programmet så kan du säkert göra det. Du kan fundera på om du känner att du vill göra det eller om du vill prioritera andra saker. Det är lite av en balansgång att inte pressa sig för hårt så att det går ut över ens hälsa men att ändå göra sitt bästa. 

Intagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng så det finns ju också ett krav på att få höga betyg, och inte bara klara Naturvetenskapsprogrammet. Skulle du få för låga betyg för att komma in så finns andra chanser. Till exempel finns högskoleprovet och man kan även höja betygen på Komvux. En annan lösning är att gå ett naturvetenskapligt basår efter gymnasiet om du väljer att gå ett annat gymnasieprogram än natur. Du får du behörigheten till Tandläkarprogrammet från basåret istället. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information