Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Är Naturvetenskapsprogrammet seriösare än Samhällsvetenskapsprogrammet?

18 nov 2018
FRÅGA
Hej, blir man behörig till journalist utbildningar vilket högskoleförberedande program man än väljer? Även om det skulle vara kul o gå samhäll media kanske det är bättre att gå natur samhäll för att det är en bättre linje även om jag inte älskar ämnena? Jag uppfattar samhällslinjen som en lite mer oseriös och enklare linje medan natur går alla studieinriktade och motiverade, stämmer detta till viss del? För jag vill gå i en studieinriktad och motiverad klass för att själv utvecklas.

Svar:

18 nov 2018

Hej,

Behörigheten som krävs för att gå på journalistprogrammet på universitet/högskola är grundläggande behörighet, Historia 1b/1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Det kan du få från alla högskoleförberedande gymnasieprogram. Så du kan välja vad du vill och fortfarande söka till Journalistprogrammet. Samhällsvetenskapsprogrammet med medieinriktning är kanske det intressantaste valet om man är intresserad av journalism.

Det finns egentligen inget som säger att Samhällsprogrammet skulle vara oseriös och enkelt medan Naturvetenskapsprogrammet skulle vara seriöst och svårt. Det beror på vad man själv upplever vara svåra ämnen och vad man tar seriöst på och inte. Men visst kan det upplevas som att den här skillnaden finns om det är många som bekräftar den bilden. Om du tycker att det är en viktig del hur andra elever på ditt program är så kan du såklart tänka på det när du väljer program. Du får fundera på om du tycker att det är viktigare än ditt intresse för programmet. Det är du som bestämmer vad som är viktigt för dig. 

Ett tips är att besöka båda programmen som "elev för en dag". Då får man vara med en klass under lektionerna en hel dag. Det brukar göra att man får lättare att sätta sig in i hur det skulle kunna vara att gå programmet. Och dessutom får du då skapa dig en egen bild av hur stämningen är på de båda programmen och känna efter hur du trivs. 

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information