Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Ska jag välja Naturvetenskapsprogrammet?

19 okt 2018
FRÅGA
Hej. Jag ska söka in till gymnasiet i år men vet inte vad jag ska välja. Jag tänkte först ta ekonomi för jag är intresserad av pengar och sånt. Men nu känns det fel för jag är ju egentligen inte så intresserad av banker och liknande. Jag var på informationsmöte och jag vill bara välja natur för det håller alla dörrar öppna och det verkar bara vara en sån bra linje med en sån bra gemenskap, iallafall på den skolan jag ska gå på. Men problemet är att jag alltid tänkt att natur är till för dem som är jättesmarta och har jättehöga betyg och om man äääälskaaar alla No och matte ämnen. Jag är orolig att den linjen är för svår för mig. Jag har C i alla ämnen utom några där jag har B. Och jag kan ju försöka höja mig nu till vårterminen. Jag vet att jag kommer in på linjen för antagningspoängen är inte så höga men jag vet inte om det blir för svårt när jag väl är där. Dessutom spelar jag fotboll så jag kan inte ägna all min tid åt plugg men jag kan försöka plugga ofta ändå.

Svar:

19 okt 2018

Hej,

Jag förstår att det är svårt att välja! Jag tror att det kan vara bra om du tittar på själva programstrukturen på de program du funderar på. Alltså på exakt vilka kurser som ingår. Då tror jag att det blir tydligare för dig vad programmen innebär. Ekonomi innebär ju till exempel inte några bankkurser eller att du måste jobba på bank efteråt. 

Längst ner på den här sidan kan du se vilka kurser som ingår i Ekonomiprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet och på denna sida Naturprogrammets kurser: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet.

Sedan kan du kolla på vilka högskoleutbildningar man får behörighet till efter de olika gymnasieprogrammen här: http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591. Naturvetenskapsprogrammet ger behörighet till mycket men är det relevant för dig? Är du intresserad av att läsa naturämnen? Tänk på att en bred behörighet inte är allt, man söker även på sina gymnasiebetyg till högskolan och har man låga betyg kommer man ändå inte in på alla de utbildningar man är behörig till. Sedan så behöver du inte vara rädd för att ta ett program med ämnen som du inte är jätteduktig på, det viktigaste brukar vara att man är motiverad och vet varför man valt det program man valt.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information