Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag rättsläkare?

18 okt 2018
FRÅGA
Hej! Går vård o omsorg, vad behöver jag lägga till för att kunna läsa rättsläkarutbildningen sen? Eller är det omöjligt då jag går vård o omsorg?

Svar:

19 okt 2018

Hej,

En rättsläkare eller rättsmedicinare är en läkare som har genomgått specialistutbildning i rättsmedicin. För att bli specialist läkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Förutom antagningspoängen för läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på behörigheten. Behörigheten där är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Denna behörighet får du direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap.

Du kan lägga till de kurser du hinner med på Vård-och omsorgsprogrammet men du kommer även behöva komplettera på Komvux efteråt. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information