Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Ska jag välja Naturbruksprogrammet?

30 sep 2018
FRÅGA
Hej!

Jag går just nu första terminen i nian och funderar mycket över mitt gymnasieval. De yrken som jag just nu är intresserad av är veterinär, barnmorska och polis (ganska spridda). NB-linjen tycker jag låter roligast eftersom det intresserar mig, och tänker i så fall gå inriktningen djursjukvård och lägga till grundläggande behörighet.
Om jag sedan kommer på att barnmorska eller polis passar mig bättre till exempel, är det svårt att utbilda sig till det då?
Jag skulle egentligen vilja jobba med djur, men jag ser ingen riktig framtid i det pengamässigt, förutom om jag blir veterinär, men det verkar så svårt att utbilda sig till. Finns det några djurjobb ed bra lön?

En annan tanke jag har är angående mina betyg, just nu har jag bra betyg och ligger på 305 poäng. Därför känns det lite som att "slösa" bort sina poäng och kunskaper genom att gå en yrkesförberedande linje. Men å andra sidan är det NB som jag är intresserad av. Jag tycker skolan är ganska svår, speciellt engelskan och matte (fast har B i båda) och då undrar jag om ni tror att Natur är för svår?

Få frågor och mycket text haha, men jag hoppas att ni kan hjälpa mig lite!

Svar:

01 okt 2018

Hej,

Vad bra att du tänker på ditt gymnasieval! Jag tror det är bra att man tänker på sitt val utifrån vad man vill mer än att dina betyg ska styra. Men man väljer precis som man vill. Om man är motiverad och intresserad av programmet man väljer brukar det gå bäst. 

Veterinär, barnmorska och polis kräver olika behörigheter och när du vet vad du vill satsa på kan du läsa in behörigheten som krävs. Det kan man ibland göra redan på gymnasiet om det inte är så många kurser som fattas. Om man inte hinner med det så kan man läsa in kurserna på Komvux efteråt. Det är en bra idé att lägga till grundläggande behörighet då blir det mindre kurser som du måste läsa in senare. 

Det finns flera jobb som har med djur att göra och lönen kan variera. Här kan du se några förslag på yrken efter Naturbruksprogrammet. Och på den här sidan kan du se olika yrken relaterade till djur och deras medellön: http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/?q=djur.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information