Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad gör man med gymnasieansökan om man ska flytta?

06 sep 2018
FRÅGA
Hej, vad säger reglerna... Vi bor i en kommun och kommer att flytta härifrån och bosätta oss i en helt annan del av Sverige och min dotter kommer då att söka gymnasiet i den nya kommunen. Hon söker i februari, vi kommer inte att vara mantalsskrivna i vår kommande hemkommun förrän till sommaren, min dotter kan därför inte ansöka till sin kommande skola?! (Hon vill läsa Natur och det är på en kommunal skola). Hur gör man i detta fall? Vi har anhöriga i vår kommande hemkommun, kan man mantalsskriva henne där tills vidare, tills vi har flyttat?
Hälsningar Kicki

Svar:

06 sep 2018

Hej Kicki,

Om man av någon behöver flytta till en annan kommun under sina gymnasiestudier, är den nya kommun skyldig att erbjuda en plats på ett av sina gymnasium. Därför tänker jag att ni kan ta kontakt med kommunen redan nu och berätta att ni kommer att flytta. De kan då kanske reservera en plats eller åtminstone se till att hon kan söka som förstahandssökande redan innan flytten. Börja med att försöka få tag på någon på kommunen som kan hjälpa er men gå även och prata med hennes nuvarande studie-och yrkesvägledare så kan hen hjälpa till. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information