Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur ska jag välja gymnasieprogram?

20 jul 2018
FRÅGA
Hej! Jag är en 15 åring tjej som snart ska välja linje in till gymnasiet. Men har väldigt mycket bestultsångest och vet inte vad jag ska ta för linje? Jag älskar so ämnena, har A i alla so ämnena, A i biologi & C i kemi, fysik & matte. Just nu har jag 310 poäng från åttan. Skolan går bra & har inte problem med att plugga. Jobb jag hade tänkt mig bli är advokat, jurist, journalist & även läkare men är inte så förtjust i kemi, fysik eller matte. Alltså hur vet jag vilken linje jag sa ta? Måste man vara ”smart” för att gå naturprogrammet? Vilken linje ska jag ta? Vilken linje har minst plugg respektive mest plugg mellan natur, samhäll & ekonomiprogrammet. Tack i förhand!

Svar:

22 jul 2018

Hej,

Vad bra att du funderar på vad du ska välja! Alla gymnasieprogram är lika mycket plugg då antal timmar är samma på alla program. Det som skiljer är ämnena man läser. Därför kan du fundera på vilka ämnen som du vill spendera mest tid på i gymnasiet. För att se vilka kurser som alla program innehåller så kan du läsa mer om programmen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020.

Det finns inget rätt sätt att välja gymnasieprogram så du måste helt enkelt välja efter dina egna skäl. Man kan välja efter intresse, efter vilken behörighet man vill ha till vidare studier eller vilket annat skäl som helst. Fundera på vad du välja och varför och diskutera det gärna med din studie-och yrkesvägledare i skolan. Om du vill ha lite inspiration genom att göra ett test så finns det ett här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information