Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur får man dispens för engelska?

07 apr 2018
FRÅGA
Dispens i engelska får man om man kan klara programmens ämnen. Menas det de andra ämnena på programmet? Engelskan har man ju inte med sig. Den får man läsa in. I Katrineholm får man inte komma in på gymnasielinjerna om man inte är nära ett E i engelska. Är det rätt eller fel? Har många andra godkända betyg.
Vh Harriet

Svar:

07 apr 2018

Hej Harriet,

Engelska är ett obligatoriskt ämne och alla gymnasieprogram kräver att man har ett godkänt betyg i det för att vara behörig att söka och läsa programmen. Det kan dock finnas undantag för att inte ha ett godkänt betyg i engelska. Då måste man kunna visa att man inte har fått engelska undervisning under en stor del av sin grundskoletid, t.ex. om man nyligen har kommit till Sverige och inte läst engelska i sitt hemland. Det finns också andra krav för att få dispens i engelska som att man bedöms klara av gymnasieengelskan trots sitt underkända betyg. Skolans Studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med detta. Annars är Introduktionsprogrammet ett alternativ. Här kan du läsa mer om behörighet till gymnasieprogram: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264.

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information