Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad ska jag göra om jag inte trivs i skolan?

31 jan 2018
FRÅGA
Hej! Jag är en elev som just nu går tredje året på gymnasiet (samhäll-beteende). Jag är väldigt studieinriktad och har haft väldigt höga betyg (A och B) i ettan och tvåan. Nu efter att jag gått lite mer än halva året i trean så har det uppstått en konflikt med såväl vissa elever som vissa lärare på skolan.

Denna konflikt har blivit så allvarlig så att jag inte längre psykiskt klarar av att göra mitt bästa på lektionerna. För att inte försämra mina betyg så undrar jag om något av följande två alternativ går att genomföra?

1. Jag slutar på gymnasiet och läser det sista halvåret på annat håll. Det jag gjort i kurserna hittills skickas vidare till en ny lärare, så ser till så att jag får gjort det återstående på den nivå så att jag får ett högt betyg.

2. Jag läser färdigt vissa kurser på gymnasiet, medan de andra blir ”avvaktande”. Efter sommaren så får jag möjlighet till att läsa färdigt de återstående kurerna. Det som jag tidigare gjort i kursen skickas till den nya läraren, som ser till så att jag får gjort det återstående på en nivå som resulterar i ett högt betyg.

Med andra ord så undrar jag om man mitt i terminen kan byta skola och läsa färdigt den återstående delen av kursen? Eller måste man läsa om den från början?

Hur är det med betygen? Om jag läser färdigt och får betyg i vissa ämnen på den aktuella skolan och väljer att läsa färdigt andra senare på annat håll, blir betygen på de ämnena som jag väljer att läsa senare ”avvaktande” då? Eller behöver lärarna sätta betyg ändå? För vill helst att betygen blir osatta och sätts först efter att jag läst färdigt de återstående kurserna på annat håll!

Svar:

01 feb 2018

Hej,

Jag kan inte riktigt svara på alla dina frågor här eftersom det är ett enskilt fall som du måste lösa med skolan. Men det första jag råder dig är att gå till både din kurator och din Studie-och yrkesvägledare på din skola för att se över vad du kan göra åt din situation. 

Efter det kan du tillsammans med din SYV fundera på om det bästa är att du byter skola och ni kan titta på vad det skulle innebära för dina kurser och betyg då. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information