Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilket program ska jag välja?

16 jan 2018
FRÅGA
Hej jag undrade bara om jag inte tycker om fysik eller kemi men tycker om problemlösning i matten och älskar biologi kan jag ändå välja natur? För att mitt problem är att jag just nu inte har så höga meritpoäng alls men vill bli tandläkare i framtiden men met inte om jag ska välja natur den tuffavägen Ella samhäll och lägga till en massa kurer som bli jobbigt. Men en stor fördel hos mig är att om jag vill plugga så gör jag verkligen det.

Svar:

17 jan 2018

Hej,

Jag förstår att det är svårt att välja! Tyvärr så måste man alltid läsa några kurser som man inte gillar och kanske inte är så bra på. Så du får försöka tänka vilket program som har flest kurser du gillar och minst kurser du inte gillar. Jag föreslår att du läser programstrukturen på alla gymnasieprogram, alltså vilka kurser som ingår i programmen. Då kanske det blir mer tydligt vilka kurser du faktiskt kommer att läsa i varje program. Programstrukturen hittar du om du väljer ett gymnasieprogram i sökrutan på startsidan här på Gymnasium.se och sedan klickar vidare på "Läs mer om.....programmet". 

Om du vill bli tandläkare så har du ju vissa kurser som du behöver, grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Alla dessa kan bli svåra att hinna med på nåt annat program än Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Natur. Samhällsprogrammet plus alla dessa behörighetskurser blir nog tuffare än att läsa Natur eftersom du då måste läsa alla kurser som ingår i Samhäll plus alla andra kurser du behöver. Jag tror inte heller att det blir möjligt att hinna med så många extra kurser. Men det finns alltid möjligheten att läsa på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information