Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Ska jag välja Sam eller Natur?

13 jan 2018
FRÅGA
Hej! Jag går just nu i årskurs 8 och har börjat med att titta på olika alternativ inför mina gymnasieår, för att inte behöva stressa sedan. Jag har 322,5 i meritvärde och är studiemotiverad eftersom jag gärna vill komma in på en specifik skola. Mitt val står mellan sam- och naturlinjen, och som jag har uppfattat det är naturlinjen helt klart bredast om man inte vet vad man vill göra i framtiden, vilket är fallet för mig. Jag vill ha så mycket valmöjligheter som möjligt, är det då smartast att välja natur? Är naturlinjen mycket svårare än samlinjen?

Sedan undrar jag även hur antagningen går till. Om jag har högre meritvärde än den lägst antagna på skolan och linjen, är det då 100% säkert att jag kommer att komma in på den? Kan man söka två linjer på samma gymnasieskola?

Tack på förhand! Hälsningar Evelina

Svar:

14 jan 2018

Hej Evelina,

Vad bra att du funderar på gymnasiet i god tid! Det är väldigt svårt att svara på vilket program som är svårast eller bredast eftersom det är så individuellt. Det beror på vilka ämnen du har lätt för. Natur ger behörighet till en del naturvetenskapliga yrken som samhäll inte gör men samtidigt så ger samhäll dig några kurser som natur inte ger dig. Vilket som är bäst beror på vad du vill söka till efter gymnasiet och om du inte vet det så är det svårt att gissa vilket du får mest nytta av i framtiden. 

Här kan du se programstrukturen (kurserna som ingår) för Naturvetenskapsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch och här kan den se den för Samhällsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch. Studera dessa två programstrukturer och fundera på om du tror att Natur är svårare än Samhäll för dig. Tror du att du kan få mycket bättre betyg på de kurser som ingår i Samhällsprogrammet? Fundera också på vilket program som du tycker låter intressantast och vad det är med Samhällsprogrammet jämfört med Natur som du tror att kommer begränsa dina möjligheter. 

Angående antagningen så kan man aldrig vara 100% säker på att man komme in för att man har högre meritvärde än vad som var det lägsta förra året. Meritvärdet kan ju ändras från år till år men du kan ändå känna att du har goda chanser att komma in om du ligger över det lägsta meritvärdet. Ja, du kan söka så många linjer du vill på samma skola. Läs mer om hur antagningen går till här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/soka-till-gymnasiet-4234.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information