Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad ska jag välja för gymnasieprogram?

09 jan 2018
FRÅGA
Hej ! Jag går i grundskolan årskurs 9 och snart är det valet för gymniset , jag är väldigt oroligt och har det svårt att bestämma mig , jag har fått mina betyg och har godkänt i alla ämne .
Jag har flyttat till Sverige för två år sen och började sjuan med min klass , då hade jag nästan glömt bort alla kunskaper jag har fått från hemlandet men så fort kände jag mig att jag är på gång igen och kan läsa som alla andra och nu ligger jag i så bra nivå , jag är bra på båda sam och natur amnäna och har höga betyg på de . Men jag vet verkligen inte vad ska jag välja , först ville jag sam för att jag vill blyga juridik men nu tvivla jag väldigt mycket , inne i mig känns det att jag vill ha det bästa och komma först kanske pga att jag kämpade de två senaste år så finns denna känslan att jag vill vinna kvar i mig och det gör det svårt för mig att bestämma ... vad ska jag göra ???

Svar:

09 jan 2018

Hej,

Grattis till att du fått godkänt i alla ämnen! Du kanske kan försöka fundera på vad du är intresserad av och vad du skulle tycka skulle vara kul att göra i framtiden. Du behöver inte bestämma dig för något yrke om du inte är redo för det. Du kan börja med att bestämma gymnasieprogram. Här kan du läsa på om de olika programmen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasieprogram-3125.

Du kan välja något som känns bra och intresserar dig just nu. Du kan ju inte veta vad som händer i framtiden. Du kanske ändrar dig och det är okej. Det går att ändra sig så många gånger man vill hela livet. Så försök att inte oroa dig så mycket och gör vad som känns rätt just nu. Här finns ett test som du kan göra om du vill ha lite inspiration: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information