Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad är behörigheten till polisutbildningen?

20 dec 2017
FRÅGA
Hej, jag hade tänkt att gå frisör på gymnasiet,men jag har också funderat på att bli polis, jag är orolig att om jag går frisör så kan jag inte bli polis. Kan man lägga till en högskoleförberedande linje som har dem ämnena som polishögskolan kräver?

Svar:

21 dec 2017

Hej,

Vad kul att du vill bli polis! För att bli polis så behöver du studera på Polishögskolan efter gymnasiet. För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Först och främst behövs det grundläggande behörighet, vilket du kan få om du lägger till kurserna svenska 2 och 3 och engelska 6 till din gymnaiseutbildning. Sedan behövs det även Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Du kan försöka lägga till även dessa kurser men om du inte hinner med det under din gymnaisetid kan du läsa in dessa kurser på vuxenutbildning/Komvux efteråt. 

För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Du kan läsa mer om yrket och om alla behörighetskrav här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information