Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur får man svensk gymnasiebehörighet när man studerar utomlands?

21 nov 2017
FRÅGA
Min son skall börja i 9:an utomlands nu. Hur kompletterar han svenska för att bli antagen i svenska gymnasieskolan?
De svenska föräldraföreningarna/klubbarna som anordnar svenskundervisning verkar ju inte lämna några betyg, så varför rekommenderar ni dem? Kan väl inte vara en ersättning för godkänna betyg i Svenska eller svenska som andraspråk?
Är det Herrmods som måste till eller hur bär vi oss åt för att få en godkänd svenska för honom om han inte läst ÅK 9 i Sverige. (Resterande år är lästa här.)

Med vänlig hälsning,
Henrik

Svar:

21 nov 2017

Hej Henrik,

Det man har att välja på om man vill läsa svenska utomlands och inte går i en svensk skola är distansundervisning som du kan läsa om här: https://www.skolverket.se/skolformer/utbildning-utomlands/svensk-utbildning-i-utlandet/distansundervisning och kompletterande svensk undervisning som du kan läsa om här: https://www.skolverket.se/skolformer/utbildning-utomlands/svensk-utbildning-i-utlandet/kompletterande-svensk-undervisning. Detta är inget som vi rekommenderar eller inte rekommenderar, vi tillhandahåller bara informationen som kommer från Skolverket. 

Ta kontakt med en eller flera av av aktörerna som kan tillhandahålla dessa alternativ för att få svar på vad dom kan tillhandahålla för undervisning och vilken behörighet den kan ge. Hermods anordnar distansundervisning för gymnasiet och Sofia distansundervisning för grundskolan. Du hittar länkar till dessa aktörer på Skolverkets sidor som jag gav länkarna till innan. Sedan kan du ringa Skolverkets upplysningstjänst för att klargöra skillnaden mellan de två valen, distansstudier och kompletterande undervisning. Eftersom den kompletterande undervisningen inte ger betyg tror jag att det som gäller är att göra prövningar i svenska för att få betyg. Så den kompletterande undervisningen gör då att man inte hamnar efter i svenskan och prövningen ger betyget. Men det får du fråga föreningarna om, de borde vara väl insatta i detta. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information