Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur får man grundläggande behörighet efter att ha gått ut gymnasiet?

14 nov 2017
FRÅGA
Hej!
Jag har fått yrkesexamen inom bygg och anläggningsprogram och vill försätta studera på yrkeshögskolan. Jag kan tyvärr inte göra det direkt efter gymnasiet på grund av jag saknar grundläggande behörighet. undrar om kan man få det efter gymnasiet ? ska man ansöka till en kommunal vuxenutbildning? har man rätt att ansöka om studiemedel? tack

Wahid
Hälsningar

Svar:

16 nov 2017

Hej Wahid,

Vad roligt att du vill fortsätta studera! Javisst kan du läsa in den behörighet du behöver på Komvux och få studiemedel för det. Om du tänker på att du saknar den grundläggande högskolebehörigheten så kan det vara så att du inte behöver det för att få gå på Yrkeshögskolan (YH). YH-utbildningar är ofta anpassade efter de som har en examen från ett yrkesprogram på gymnasiet och ibland kan man söka dem trots att man saknar den behörighet som frågas efter. Så kom ihåg att kolla upp exakt vilken behörighet, alltså vilka gymnasiekurser, som behövs för den utbildning du vill gå. I bland frågas det också efter yrkeserfarenhet. Du kan söka på både YH-utbildningar och Komvux/Vuxenutbildningar på den här sidan: https://www.studentum.se/. Och det går också att ställa frågor kring eftergymnasiala utbildningar där. 

Lycka till med dina vidare studier! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information