Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag gå gymnasiet i Danmark?

26 okt 2017
FRÅGA
Hej!
Kan jag gå gymnasiet i Danmark? Och om ja, hur är det uppbyggt där, kostar det och hur går jag till väga?

Med vänlig hälsning!

Svar:

27 okt 2017

Hej,

Vad kul att du vill gå gymnasiet i Danmark! För dig som vill gå på en gymnasieskola i Norge, Danmark, Finland eller på Island, så har dessa länder ett avtal om nordisk utbildningsgemenskap. Avtalet innebär att du i ett annat nordiskt land ska ha rätt att få tillgång till utbildning på samma villkor som medborgarna i det landet. Du får då studiestöd utbetalt från CSN och det finns vissa möjligheter att även få inackorderingstillägg och reseersättning. Till exempel kan det vara möjligt att få reseersättning om du pendlar mellan den ort i det nordiska grannlandet där du går i gymnasiet och din bostad i Sverige. När du studerar på ett gymnasium i ett nordiskt grannland kan du få:

  • Studiebidrag
  • Inackorderingsbidrag
  • Extra tillägg
  • Bidrag för resor till och från skolan

Hur mycket du kan få i extra bidrag baseras på din familjs inkomst. På CSN kan du hitta mer information om detta: http://www.csn.se/utomlands.

Vad du behöver göra först är att hitta en skola i Danmark som du vill gå och höra av dig till dom för att få mer info om antagningsprocessen. Här kan du läsa lite mer om det danska gymnasiesystemet på svenska: https://www.oresunddirekt.se/jobb-utbildning/utbildningar-i-danmark/gymnasieutbildninger-i-danmark/danska-gymnasieutbildningar

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information