Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur ska jag välja gymnasieprogram?

17 okt 2017
FRÅGA
hej jag heter Emma och jag vet inte vad jag vill bli, jag har funderat på psykolog men jag vet att man måste ha typ A i alla ämnen för att komma in på den utbildningen. Sen tänkte jag att jag kan gå natur för att ja gillar matte och läser redan matte 1c och i och med att den är så bred och jag vet inte vad jag vill bli men jag tycker inte om NO ämnena. Så då tänkte jag samhälle, men då så finns det en del utbildningar på som man inte kan komma in på man jag gillar samhälle men jag gillar inte språk och inte att skriva för den delen heller.

så mitt problem är att jag inte hittar nån inriktning som både är för dem som gillar matte samhäll men inte gillar no. så snälla kan du hjälpa mig att hitta nån inriktning som kan vara rätt för mig. sen är problemet att jag bor mitt ute i ingenstans så jag måste förmodligen flytta hur blir det jag bor i hultsfredkommun.
tacksam om jag får svar

Svar:

18 okt 2017

Hej Emma,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram. Mitt tips är att du börjar med att ta reda på fler yrken och läser på om dem. Ibland känner man inte till så många olika yrken eller så vet man inte riktigt vad dom innebär. Du kan läsa på om olika yrken här https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ och du kan också göra vårt gymnasietest för att få en idé om vad som kan passa dig här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval. Det är också bra att prata med människor som jobbar med olika saker och fråga dem om deras jobb för att se om något fångar ditt intresse extra mycket. Sedan ska man inte överdriva vikten av att bestämma vad man vill jobba med. För många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra. Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att försöka vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande under tiden man pluggar.

Det är sant att det finns några utbildningar som du inte kan söka om du läser till exempel Samhällsprogrammet istället för Naturvetenskapsprogrammet. Men det utesluter inte att du fortfarande kan välja ett sånt yrke om du senare kommer på att du vill det. Vägen dit blir då lite längre eftersom du måste läsa till några kurser men det går. Det finns ju möjligheten att välja individuella kursval och extrakurser i gymnasiet. Går du Samhällsprogrammet kan du till exempel lägga till mattekurser och på så sätt få mer matte på Samhällsprogrammet .Det är jättebra att du funderar på vad du vill jobba med i framtiden och att du tänker över ditt val av gymnasieprogram. Att välja något betyder alltid att man väljer bort något annat och det kan kännas svårt. Men tar man inte ett beslut så får man heller ingenting.Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu, och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt.

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information