Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilken linje passar för att läsa vidare till ingenjör?

10 okt 2017
FRÅGA
Hej! Jag heter Hugo och undra vilken linje som skulle passa mig bäst för att sedan plugga till ingenjör. Jag har hög merit och bra i de tyngre ämnena dvs. No och matte. Jag kollade först på natur men blev sedan osäker då jag läst att teknikprogrammet förbereder framtidens ingenjörer. Så jag undrar helt enkelt vilken skulle vara bäst för att sedan få högskolebehörighet? Jag är också villig att ta extra lektioner vid sidan av för att komplettera.

MVH Hugo

Svar:

11 okt 2017

Hej Hugo,

Det finns olika inriktningar inom Ingenjörsyrket men de flesta har behörighetskravet Fysik 2, Kemi 1 och Matte 3c. Ibland kan det även behövas Matte 4. Den behörigheten får du från både Teknikprogrammet inriktning Teknikvetenskap och Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Om du inte väljer just dessa inriktningar kan det vara möjligt att du kan välja de kurser som behövs som t.ex. individuella val. Båda dessa val är alltså lika bra så det hänger på dig vilken du tycker verkar mest intressant. Det är bra att du tittar på programstrukturen för de olika programmen för att se vilka kurser som finns och läser på lite mer om programmen för att se om du kanske intresserar dig för ett av programmen lite extra. Här kan du se dessa: https://www.gymnasium.se/sok/teknikprogrammet och https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information