Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad ska jag välja när jag är skoltrött?

02 okt 2017
FRÅGA
Jag: Hej jag är väldigt skoltrött, och vet inte riktigt vad jag ska välja till gymnasiet. Jag älskar att arbeta med händerna och är väldigt kreativ. Men orkar inte plugga så mycket. Vad ska jag göra?

Svar:

03 okt 2017

Hej,

Det finns flera saker att välja på som kanske kan funka för dig som är skoltrött! Du kanske skulle kunna fundera på att gå ett yrkesprogram där du får tid att arbeta med händerna utöver dom vanliga ämnena? Det finns ju flera att välja på beroende på vad du har för intresse. Ett exempel är Bygg och anläggningsprogrammet som vänder sig till dig som vill arbeta inom husbyggnad, anläggning, måleri eller plåtslageri. Det finns också Hantverksprogrammet som vänder sig till dig som vill använda dina händer i ett kreativt yrke. Det finns inriktningar för dig som vill läsa till exempelvis frisör, florist eller finsnickeri. Av dom högskoleförberedande programmen så ger ju Estetiska programmet utrymme för kreativitet i form av musik, dans och teater. Kanske ett program som ger dig utlopp för din kreativitet och din lust att arbeta med händerna kan göra att Gymnasiet känns roligare?

Du kan se alla programmen och läsa mer om dom här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020 och du kan också göra ett gymnasietest för att få en antydan om vad som kan passa dig, det gör du här:https://www.gymnasium.se/gymnasieval. Det finns också en Lärlingsutbildning på Gymnasiet. Lärlingsutbildning är till för dig som vill arbeta ute på en arbetsplats redan under gymnasiet. Som lärling lär du dig ett yrke och spenderar ungefär hälften av tiden på gymnasiet på en arbetsplats.Här kan du hitta skolor som erbjuder det och läsa mer om vad det innebär:https://www.gymnasium.se/sok/larlingsutbildning.

Lycka till med att hitta en Gymnasieskola som känns spännande! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information