Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad skiljer sam-sam och sam-beteende?

25 sep 2017
FRÅGA
Hej jag går i åk 9 och har väldigt svårt att bestämma mig för vilket program jag vill gå. Hitills verkar det som om jag är mest intresserad av de samhällsvetenskapliga programmen. Min fråga är vad det är för skillnad på "Sam-beteende" och "Sam-Sam". Vilka olika yrken är det de riktar sig in på och vilka kurser är det som skiljer dom åt? Är någon utav dom "bättre", eller finns det några bra anledningar till att man ska välja just ena inriktningen?
Mvh Elin

Svar:

26 sep 2017

Hej Elin,

På inriktningen Beteendevetenskap får du studera och fördjupa din förståelse av människors utveckling och beteende i olika sammanhang och situationer. Du får även kunskaper i lärande, ledarskap och kommunikation. Beteendevetenskapsinriktningen på Samhällsprogrammet ger dig en bra grund att stå på om du vill plugga vidare till exempelvis polis, psykolog eller sociologiska ämnen. På inriktningen Samhällsvetenskap får du studera och fördjupa din förståelse av samhällsfrågor och kunskap om bland annat samhällsstrukturer, politik och livsvillkor för människor i olika delar av världen. Om du vill studera vidare i ämnen som statsvetenskap, kulturgeografi eller Biblioteks- och informationsvetenskap så ska du välja Samhällsvetenskap. 

Du kan läsa mer om samhällsvetenskapsprogrammet här och om du tittar under rubriken programstruktur så kan du se exakt vilka ämnen som läses på de båda inriktningarna:https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch. Det är ingen av linjerna som är bättre än den andra, det handlar bara om vad du är mest intresserad av.

Lycka till med valet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information