Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir man patolog?

18 sep 2017
FRÅGA
Hejhej! Jag heter Marlin och går nu mitt sista år i grundskolan, i nian alltså. I nian så kommer hela högen med vad man ska bli efter skolan och hela kören med stress och press. Riktigt jobbigt men jag tror att jag äntligen faktiskt vet vad jag vill jobba som. Jag vill absolut gå i naturvetenskap programmet. Det är det enda som jag tycker är interessant, och mitt drömjobb är att bli patolog. Men nu så har jag googlat massa om det yrket och jag är helt förvirrad. Det är något med att först utbildas till läkare sen göra något annat och blah blah blah. Tycker du att jag ska ta hela den grejen tillsammans med skolans SYV och bara tänka på att jag vill gå natur eller vet du en lite bättre sida där man kan hitta information om yrket? Tack för din tid!

Svar:

19 sep 2017

Hej Marlin, 

Jag förstår att det kan kännas stressigt nu i nian, du är absolut inte ensam med att känna så! För att bli patolog ska man, som du har skrivit, först utbilda sig till läkare på universitet/högskola. Där är behörighetskraven fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Denna behörighet får du direkt om du väljer Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Läkarprogrammet är 5,5 år långt och efter grundutbildningen fortsätter man till Allmäntjänstgöring, AT, där man arbetar i 18-21 månader och det är till för att praktiskt arbeta och komplettera det man har lärt sig på utbildningen. AT avslutas med prov som ligger till grund för läkarlegitimation som man får av Socialstyrelsen. 

Efter detta kan man börja jobba som läkare men om man vill specialisera sig inom ett visst område, som du vill inom patologi, kan man göra det, t.ex. efter några år som praktiserande läkare. Specialistutbildningen, ST, är ytterligare 5 år långt och avslutas även där med prov. Jag tycker absolut att du kan prata med din studie- och yrkesvägledare om detta, då kan ni tillsammans gå igenom alla dina funderingar som kanske kan lätta på den stress och press du känner nu inför gymnasievalet! 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information