Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man få F i max 200 poäng?

12 sep 2017
FRÅGA
Hej, jag går på gymnasiet åk 3 på teknik, och undrar om hur många kurser man kan sakna, för där jag bor har vi 2700 poäng i hela utbildningen och jag fattade inte riktigt andras resonemang kring detta, är det 200 poäng max man får sakna?

Svar:

15 sep 2017

Hej, 

För att få gymnasieexamen måste man få godkänt på minst 2250 av 2500 poäng, som ett gymnasieprogram vanligtvis består av. De 200 extra poängen som din utbildning har med är med största chans utökade kurser, eller om du möjligtvis läser en spetsutbildning,  har en profil på programmet eller särskild variant. Beroende på anledningen till att ni läser utökande program kan också möjligtvis påverka hur många poäng som man kan få underkänt i. 

Av de vanliga 2500 poängen kan man som sagt få F i minst 250 poäng. Av de 250 poängen får inte svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3, engelska 5 och 6 samt matte 1 ingå, dessa är obligatoriska och det krävs ett betyg i de kurserna för att ta ett högskoleförberedande examen. Sedan behövs det även ett godkänt gymnasiearbete. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att se hur ditt program är upplagt och om detta på något sätt påverkar hur många godkända betyg, och i vilka kurser, du kan sakna och ändå få gymnasieexamen. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information