Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur kan jag samla meritpoäng utan moderna språk på Teknikprogrammet?

28 aug 2017
FRÅGA
Hej! Jag läser teknik inr. Teknikvetenskap. Jag läser inte språk och då undrar jag om jag läser något istället för språk, en extra kurs eller nått för att få ihop merit. Eller är det så att jag helt enkelt inte får ihop lika mycket poäng som de andra? Jag vill järna veta mer kring detta. Mvh Adam

Svar:

29 aug 2017

Hej Adam, 

Det finns vissa gymnasieprogram där man alltid läser moderna språk, t.ex. Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet. Sedan är det många program som erbjuder språk som programfördjupning eller som individuella val. På Teknikprogrammet finns det 400 poäng i programfördjupningen och 200 poäng som individuella val. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att se hur/om du kan få in moderna språk under gymnasietiden och samla lite mer meritpoäng. Här kan du se programstrukturen för Teknikprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/teknikprogrammet. 

De kurser som ger meritpoäng är vissa kurser i moderna språk, engelska 7 och vissa matte kurser. Exakt hur mycket man får och vilka kurser som ger meritpoäng kan också bero på vilka behörighetskrav en viss utbildning har, som du ev. vill söka till. Till exempel: om behörighetskravet är matte 2 så ger matte 3, 4 och 5 vardera en halv meritpoäng. Här kan du läsa mer om meritpoäng, hur det fungerar och vilka kurser som kan ge extra poäng: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Meritpoang/. 

Din studie- och yrkesvägledare kan även berätta om vilka kurser skolan erbjuder och hur du kan samla dina meritpoäng på bästa sätt, t.ex. genom engelska 7 och genom matte kurserna. Om du redan nu ungefär vet vad du vill söka till efter gymnasiet kan du titta på behörighetskraven här: www.antagning.se och se vilka kurser de kräver. T.ex. läser man upp till matte 4 på inriktningen Teknikvetenskap och om den kursen inte behövs för behörigheten får du en halv meritpoäng där, du kan också välja engelska 7 som individuella val och fortsätta därifrån. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information