Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Får jag söka till gymnasiet om jag är 19 år gammal?

24 aug 2017
FRÅGA
Hej jag heter Filmon jag undrar om jag kan börjar gymnasium istället komvux? Jag är 19 år gammal den 27,05,98 jag ska fyller år after nio månader så vill veta om det med vänlig hälsning!

Svar:

25 aug 2017

Hej Filmon, 

Man blir behörig till ett program på gymnasiet om man söker senast det första kalenderhalvår man fyller 20 år. Det betyder vanligtvis att man söker till gymnasiet det år man fyller 19, för dig betyder det att du kan söka till gymnasiet i år men att det tyvärr blir för sent att söka till nästa år. Här kan du läsa om behörighetskraven för gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. Du kan prata med din vägledare för att se om du är behörig att gå till gymnasiet i år! Om du måste vänta till nästa år blir det som sagt lite för sent att söka till gymnasiet men då fyller du 20 och blir behörig till komvux. På komvux läser du samma kurser som man läser på gymnasiet. Skillnaden där är att du har mycket mer kontroll att lägga upp dina studier själv t.ex. får du bestämma hur många kurser du vill läsa samtidigt, hur länge du vill läsa de och om du vill göra det i skolan eller plugga hemma själv. Du kan kontakta komvux som finns i din kommun och prata med en vägledare där som kan berätta mer om vad du kan läsa där och hur du kan söka! 

Stort lycka till Filmon! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information