Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur ser antagningspoängen ut för Naturvetenskapsprogrammet?

23 aug 2017
FRÅGA
Jag vill bli tandläkare och vill gå in in natur men vad för betyg krävs det för att komma in

Svar:

24 aug 2017

Hej, 

Om du tänkte på antagningspoängen för Naturvetenskapsprogrammet kan poängen se olika ut från skola till skola, det kan t.ex. bero på hur många det är som söker och hur deras meritvärde ser ut. Här kan du se antagningsstatistik för alla skolor och program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542 först kan du välja den ort där skolan ligger och sedan gå vidare till antagningsstatistik. Antagningspoängen brukar oftast ändras lite från år till år och med hjälp av antagningsstatistiken kan du se hur poängen såg ut flera år tillbaka samt hur de såg ut i år för skolan du är intresserad av, det kan hjälpa dig få en idé om hur antagningspoängen kan se ut när det är dags för dig att söka till gymnasiet. Här kan du se rikssnittet för programmen från hela Sverige för läsåren 15/16 och 16/17: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/snittbetyg-gymnasiet-2017-12455. För läsåret 15/16 var rikssnittet för Naturvetenskapsprogrammet 268,9 poäng och för läsåret 16/17 låg poängen på 272,3. 

Om du däremot tänkte på antagningspoängen för Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar det ligga mellan 20 - 22 poäng, det kan variera beroende på var i landet man söker och om man söker till höstterminen eller vårterminen. I regel brukar antagningspoängen vara lägre till vårterminen. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information