Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Får man vara ledig under gymnasiet?

15 aug 2017
FRÅGA
Hej!
Jag undrar lite om ledighet under gymnasiet. I oktober så ska jag åka på en kryssning och kommer missa två dagar av skolan. Min mamma tror, att eftersom gymnasiet är frivilligt, så kan man inte bli nekad ledighet. Stämmer det? Eller måste man söka och hoppas på samma sätt som i grundskolan?
Mvh, Freja

Svar:

16 aug 2017

Hej Freja, 

Vad roligt att du ska åka på en kryssning! Det finns vissa regler som alla skolor måste följa när det kommer till ledighet och frånvaro. De reglerna gäller även elever i frivilliga skolformer som gymnasieskolan, det är därför möjligt att bli nekad ledigheten. Det är rektorn på skolan som kan bevilja en elev ledighet under en kortare tid. Beslutet om ledigheten ska grundas på en samlad bedömning av elevens situation, då kan dessa punkter vara relevanta: 

  • frånvarons längd,
  • elevens studiesituation,
  • möjligheterna att på olika sätt kompensera den förlorade undervisningen samt
  • hur angelägen ledigheten är för eleven.

Som du har skrivit måste man ansöka om ledighet. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare om hur du ska gå tillväga samt vilka blanketter du ska fylla i, sedan är det upp till rektorn. Här kan ni läsa mer om det: https://www.skolverket.se/regelverk/juridisk-vagledning/elevers-franvaro-och-ledighet-1.5015. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information