Vilket program ska jag välja om jag vill jobba som civil utredare?

13 aug 2017
FRÅGA
Hej!
Jag vill jobba som civil utredare inom polisen i framtiden, vilket gymnasieprogram är bäst? Och vilken utbildning/erfarenhet krävs för att kunna jobba som det?

Med vänlig hälsning!

Svar:

14 aug 2017

Hej, 

Civila utredare är anställa och jobbar inom Polismyndigheten, men de behöver inte själva vara utbildade poliser. Flera av arbetsuppgifterna är väldigt lika som att vara en del av utredningsarbetet, hålla i förhör, hantera bevisningen, presentera ärendet för åklagare, sammanställa allting efter utredningen osv. För att arbeta som civil utredare kan flera utbildningar vara relevanta. T.ex. en akademisk utbildning inom beteendevetenskap, juridik eller en utbildning med samhällsvetenskaplig inriktning. En annan väg in till detta arbete kan vara erfarenhet av utredningsarbete, då kan det handla om utredningsarbete inom Migrationsverket, Socialtjänsten eller Försäkringskassan. För att jobba utredare på t.ex. Socialtjänsten kan man vara utbildad Socionom, eller ha en annan högskoleutbildning som är på minst 180 hp (3 år heltid), arbeta där i ett par år och få den erfarenhet som krävs och sedan söka jobb som civil utredare inom polisen. 

Som exempel tar jag upp tre olika utbildningar på universitet som kan leda till arbete som civil utredare, Jurist, Beteendevetare och Socionom. Behörighetskraven för Beteendevetenskapsprogrammet kan se lite olika ut beroende på var man läser den, men oftast handlar det om grundläggande behörighet, Engelska 6 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Inom detta program väljer man sedan en inriktning, t.e.x psykologi, pedagogik osv. För Socionomprogrammet behövs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1 +1a2. Juristprogrammet kräver grundläggande behörighet, Historia 1b/1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2

Det alla dessa utbildningar har gemensamt är grundläggande behörighet och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Detta får du direkt från alla högskoleförberedande program som finns på gymnasiet. Där får du även matte, engelska och historia kurserna. Du kan även välja ett yrkesförberedande program men då måste du lägga till kurser för att få grundläggande behörighet. De 6 högskoleförberedande program som finns är Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Humanistiska programmet, Teknikprogrammet och det Estetiska programmet. Här kan du se en lista på alla programmen och läsa på om de, där kan du även se vilka kurser man läser och jämföra de med behörighetskraven: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. 

Om du väljer t.ex. Samhällsvetenskapsprogrammet får du med dig alla kurser som behövs för alla tre utbildningar på universitet/högskola, då kurserna finns med på programstrukturen. Där finns det även en inriktning som heter Beteendevetenskap som kanske kan intressera dig! Här kan du se programstrukturen för Samhällsvetenskapsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet. Tänk på det som intresserar dig då du kan bli behörig direkt från flera olika program! 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information