Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Måste man ha fler än ett val på gymnasieansökan?

07 aug 2017
FRÅGA
Hej!
Jag börjar nian till hösten och jag vet redan vilken linje och skola jag ska gå på. Men det jag undrar är att jag har 40 poäng mer i merit än vad medlet är på linjen från detta årets antganing (och jag planerar ju att hålla samma betyg eller såklart att höja mig) och måste jag då ha ett andrahandsval?

Ha en bra dag!
Med vänlig hälsning

Svar:

10 aug 2017

Hej, 

Antagningspoängen kan ändras från år till år, hur mycket det ändras beror bl.a. på hur många det är som söker och hur deras meritvärde ser ut. När man tittar på antagningsstatistiken och det står "medelvärde" är det bara det genomsnittliga betyget för de som har blivit antagna, alltså kan deras meritpoäng vara lägre än medelvärdet, eller ganska mycket mer än det som står som medelvärdet. Samma sak gäller medianen för de antagnas meritpoäng, det är bara en "mittensiffra". Sedan beror det även mycket på hur många elever det är söker till samma skola och program som du tänker på och hur deras meritpoäng ser ut. Om det är fler sökande än platser på just det programmet görs ett urval. Först utgår man ifrån behörighet och sedan poängen, de som har högst poäng erbjuds en plats först och så fortsätter det tills alla platser är fyllda. För att man inte kan veta hur alla sökandes meritvärde ser ut, kan man inte heller garantera sig en plats, hur man än ligger till med sina egna poäng! Här kan du se antagningsstatistik från flera år tillbaka som kan hjälpa dig att få en idé om hur poängen har ändrats från år till år: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. 
Jag tipsar dig verkligen att du ska ha fler val än bara ett, istället är det mycket säkrare att du lägger till flera, om inte många, val och rangordnar de efter det du vill läsa mest. Om du då blir antagen på ditt förstahandsval kommer alla valen under den att strykas, men om du t.ex. inte blir antagen på ditt förstahandsval och inte har fler val i din ansökan, står du helt utan plats. Har du t.ex. 6 val, och blir antagen på t.ex. det tredje valet kommer du att stå som reserv på val 1 och 2 med en chans att du blir erbjuden en plats där men även om detta inte skulle ske, har du ändå en plats inför skolstart. Här kan du läsa om att söka till gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/soka-till-gymnasiet-4234 och här kan du se en checklista inför gymnasievalet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309. Du kan även prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan som kan berätta mer om detta och även hjälpa dig att hitta fler skolor som kanske kan intressera dig att ha med i din ansökan!
Lycka till! /Aranja, SYV
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information