Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag läsa gymnasiet på distans?

12 jul 2017
FRÅGA
Hej!
Jag har tackat ja till mitt förstahandsval men har ändrat mig och skulle vilja läsa gymnasiet på distans istället. ÄRd et möjligt? Hur gör jag i så fall?
Mvh
Maria

Svar:

13 jul 2017

Hej Maria! 

Om du vill söka till en skola som erbjuder all distansundervisning kan du göra det med en sen ansökan. Då gör du en helt ny ansökan med dessa nya val och skickar in den till ditt antagningskansli dock är det så att du med en sen ansökan endast kan erbjudas en plats om det finns lediga platser på skolan/programmet. Alltså hamnar du längst ner på listan och konkurrerar inte om platserna med dina betyg på samma sätt som tidigare. När du lägger till dessa val är det bra att du lägger ditt nuvarande förstahandsval som du har blivit antagen på, längst ner på den nya ansökan för att vara säker. Du kan läsa mer om sen ansökan och hitta blanketter på ditt antagningskanslis hemsida. Du kan hitta kansliet som gäller för din kommun på denna lista: www.antagningskanslier.se. 

Här har jag gjort en sökning på "distans" så du kan se vilka skolor som erbjuder distansutbildning och läsa på lite mer om varje skola och hur de har lagt upp sina utbildningar: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=distans. Ibland är det så att man behöver åka in till skolan några gånger men detta kan se lite olika ut från skola till skola. Då kan du välja "ort" vid sökningen för att se om det finns skolor i ditt område. Det kan stå "flera orter" bredvid programmet och skolans namn, då betyder det att skolan finns på flera platser. Ibland kan det finnas lediga platser på skolorna, det kan du se på antagningskansliets hemsida efter den slutgiltiga antagningen och testa att kontakta skolan direkt för att se hur det kan ligga till med platserna! 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information