Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag vill bli polis och hundförare vilket program passar?

08 jul 2017
FRÅGA
Hejsan! Jag ska börja 9an och börjar kolla på gymnasieprogram. Jag har alltid drömt om att bli polis. Vill gärna bli hundförare men vilket gymnasieprogram ska jag välja då?

Linn :)

Svar:

11 jul 2017

Hej Linn! 

Vad roligt att du intresserar dig för polisyrket! Det finns behörighetskrav för att utbilda sig till polis som man måste uppfylla. Först behövs det grundläggande behörighet och för den särskilda behörigheten behövs kurserna Svenska 3, Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Grundläggande behörighet kan du få direkt från alla högskoleförberedande program, där läser du även alla kurser som behövs för den särskilda behörigheten. De högskoleförberedande programmen är: Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet, Ekonomiprogrammet, Estetiska programmet och Humanistiska programmet. Väljer du att läsa ett yrkesförberedande program behöver du lägga till kurser som t.ex. individuella val för att få med dig alla kurser som krävs och bli behörig. Du kan läsa om alla nationella programmen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. 

Sedan finns det även andra behörighetskrav för att bli polis. Först måste man vara minst 18 år gammal och ha ett giltigt B-körkort när man påbörjar utbildningen samt vara simkunnig. Du måste även klara av de fysiska, psykologiska och medicinska kraven samt få godkänt på säkerhetsprövningen. Här kan du läsa om alla behörighetskrav: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/

När man är utbildad polis kan man fortsätta en kortare utbildning för att så specialkompetens inom ett visst område, t.ex. hundförare som du intresserar dig för. Här kan du läsa mer om hundförare och om hundarna och vad det innebär att arbeta som hundförare: https://polisen.se/Om-polisen/Specialkompetenser/Hundforare/. 

Lycka till Linn! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information