Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilket program ska jag gå på för att bli Polis?

03 jul 2017
FRÅGA
hej mitt namn är Emma och jag bor i Vetlanda kommun. Jag har lite frågor angående att bli polis. Vad ska jag gå på gymnasiet för att få bra chanser att plugga vidare till polis yrket? Vart finns de gymnasium och skolor för det?

Svar:

04 jul 2017

Hej Emma, 

Vad roligt att du vill bli Polis! För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Först och främst behövs det grundläggande behörighet, det kan du få direkt av alla högskoleförberedande program. Du kan även få det på yrkesförberedande program om du lägger till vissa kurser under gymnasietiden. Sedan behövs det även Svenska 3, Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Återigen får du denna behörighet direkt från alla högskoleförberedande program. Vill du läsa ett yrkesförberedande program kan du även där behöva lägga till vissa kurser, eller läsa upp de efter gymnasiet för att bli helt behörig till Polis. Här finns en lista på alla nationella program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. De som har en röd cirkel bredvid programnamnen är yrkesförberedande program och de som har gröna cirklar är högskoleförberedande. 

För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Du kan läsa mer om yrket och om alla behörighetskrav här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/.  

När det kommer till skola är det helt upp till dig! På vår hemsida kan du kan testa att söka på ett program du vill läsa och välja ort, det som kommer fram är de skolor som erbjuder programmet i det området. Det kan också finnas recensioner som elever har skrivit om skolan om du vill veta lite mer! Du kan göra din sökning här: www.gymnasium.se. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information