Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man söka till skolor och fortfarande vänta på svar där man är reserv?

03 jul 2017
FRÅGA
Om man inte kommer in på mina två linjer jag valt så fick jag svaret tidigare att man kan söka till skolor som har plats. När kan man göra detta? Kan man göra detta nu och samtidigt vänta som reserv på de skolor jag valt som förstahand eller måste jag göra detta efter att jag fått reda på om jag kommer in på mitt förstahandsval som reserv?

Svar:

04 jul 2017

Hej, 

Svarstillfället för den slutgiltiga antagningen är över i slutet av juli ungefär, det är även runt den tiden som den första reservantagningen börjar. Då kan man logga in för att se hur det ser ut med reservantagningen, och var du ligger. Du kan även kontakta ditt antagningskansli om du känner dig osäker kring vad det betyder och hur det eventuellt kan se ut. Den andra reservantagningen börjar vid skolstart, när skolorna själva tar över reservantagningen. Fram tills dess är det antagningskanslierna som tar hand om reservantagningen, därför kan det vara svårt för skolorna att veta exakt hur det ser ut med platserna, hur många som kan bli antagna och hur många reserver det finns som väntar på en plats. Den andra reservantagningen slutar i mitten av september, då kan det vara kring den tiden som skolorna ungefär kan veta om de har lediga platser på några/alla program. Redan vid skolstart kan du kontakta skolor för att se om det finns lediga platser, eller om du kan stå på deras reservlista, eller kontakta ditt antagningskansli som kan hjälpa dig komma i kontakt med rätt personer och skolor som kan ha platser lediga. Du kan prata med ditt kansli om detta och fråga de hur det kan se ut. På denna lista finns alla antagningskanslier och du kan hitta den som gäller för din kommun: http://antagningskanslier.se. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information